Owocowo-warzywna sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem wg przepisu trenera Artura Januszewskiego

(Wielkość i ilość składników każdy może komponować według własnego uznania)

 

 

Składniki :

  • pierś  z kurczaka
  • opakowania rukoli
  • seler naciowy
  • granat
  • suszone pomidory
  • czarne oliwki
  • czosnek 
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • suszone zioła prowansalskie , chilli w proszku 
  • sos balsamiczny
  • pieprz, sól
 

Sposób przygotowania:

Na początek zajmujemy się granatem i jego owocami. Żeby je z wydostać należy odciąć jego „koronę”, a potem przeciąć skórkę w taki sposób żeby owoc był podzielony na ćwiartki. Następnie trzeba umieścić go w naczyniu z wodą. Po 10 minutach wystarczy odgiąć kawałki skórki i oddzielić je od nasion – kiedy te opadną na dno, pozostaje już tylko je przecedzić i osuszyć. 

Pierś z kurczaka umyć, czosnek przeciskamy przez praskę, smarujemy nim kurczaka, posypujemy ziołami prowansalskimi, chilli i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy z dwóch stron po około 4-5 min w zależności od grubości mięsa. W czasie smażenia przygotowujemy sałatkę. Na talerz wykładamy rukolę, pokrojony seler naciowy, pokrojone w paski suszone pomidory i czarne oliwki. Usmażonego kurczaka wykładamy na deskę i chwilę czekamy aby ostygł. Kroimy go w poprzek w plastry i wykładamy na środek sałatki. Następnie posypujemy całość owocami granatu. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek oraz sosem balsamicznym. Gotowe! Smacznego!

Zacznij dyskusję

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *